Out with the old, in with the new

Wij stappen over de drempel van het nieuwe jaar. Namens alle medewerkers van Pennino Advocaten wens ik u een productief, gelukkig en gezond jaar toe!

Het einde van het jaar is de tijd van bezinning en het opmaken van de balans. De advocatuur kreeg veel nieuws te verstouwen in 2017. Het was het jaar waarin een misdaadverslaggever een advocatenkantoor opende en een advocaat de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid werd. Het jaar waarin de discussie over TBS wederom oplaaide door de dood van Anne Faber. De rechtbank miste een kans in de zaak van het elfjarig meisje dat na bedwelming werd verkracht en zwanger raakte. Voormalig staatssecretaris Teeven, thans buschauffeur, ontkent te hebben aangegeven dat bezuinigingen op de advocatuur een prettige bijvangst heeft: dan wordt het niet zoveel met die verdediging. Herman van der Meer concludeert in opdracht van de overheid dat advocaten worden onderbetaald, en dat het systeem van de toevoegingen aan ernstig achterstallig onderhoud leidt. Ook voor de advocatuur werd digitaal procederen verplicht in civiele handelsvorderingszaken met een belang van meer dan € 25.000,- bij de rechtbanken Midden-Nederland en Gelderland. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het begin van het jaar kenmerkt zich door goede voornemens. Er zijn wetswijzigingen en nieuwe wetsvoorstellen op komst. Vanaf 1 januari 2018 trouwt men bijvoorbeeld niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen, maar in de beperkte gemeenschap van goederen. Bezittingen en schulden van voor het huwelijk, erfenissen en schenkingen vallen niet in de gemeenschap. Het vermogen dat tijdens het huwelijk samen wordt opgebouwd, valt wel binnen de gemeenschap. Het zal het jaar worden waarin de periode, waarna elkaar opeenvolgende tijdelijke contracten overgaan in een contract voor onbepaalde tijd, weer wordt verlengd van twee naar drie jaar. Wat gaat er gebeuren met het wetsvoorstel affectieschade? Er zijn nog veel vragen. De digitalisering van de advocatuur zal zich verder uitbreiden.

Het zal een jaar worden waarin er in alle opzichten uitdagingen liggen. In een veranderende samenleving is er altijd wel wat aan de hand. Ontwikkelingen die in 2017 zijn ingezet stoppen niet op 31 december. Wij blijven ons richten op onze cliënten en het leveren van kwaliteit. En van de actualiteit daarvan houden wij u graag op de hoogte. Kijkt u ook eens op onze vernieuwde website, onder het kopje "Actueel".

Mr. R.M.R. Szafranski
Pennino Advocaten