//= get_template_directory_uri() ?>
Een notariskantoor in Limburg werd onlangs op de vingers getikt door de rechter. Een werkneemster van het kantoor werd ontslagen, omdat zij na een operatie langer ziek bleef dan vooraf was aangegeven. De rechtbank stelde haar in het gelijk.
Feiten
Werkneemster was in dienst getreden op grond van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Zij vervulde de functie van receptionist/administratief medewerkster. Tijdens het sollicitatiegesprek had de werkneemster aan haar toekomstige werkgever medegedeeld dat zij op een wachtlijst stond voor een maagverkleining. De verwachte hersteltermijn zou twee weken zijn. Zes weken na de eerste werkdag vond de operatie plaats, maar het herstel duurde langer dan verwacht.
De werkgever wilde dat de werkneemster weer zou komen werken. Zij bood aan om, tegen het advies van de bedrijfsarts, halve dagen te komen werken. Haar arts had aangegeven dit nog niet te doen. De werkgever stelde dat zij tijdens het sollicitatiegesprek niet de juiste informatie had gedeeld. Immers, zij had gezegd dat de verwachte hersteltermijn twee weken bedroeg. Als de werkneemster had gezegd dat zij minimaal vier tot zes weken uit de running zou zijn, dan had de werkgever een andere keuze gemaakt en haar niet aangenomen.
Dwaling
De werkgever ging over tot het vernietigen van de arbeidsovereenkomst op grond van dwaling. Dat houdt in dat de overeenkomst niet zou zijn aangegaan bij een juiste voorstelling van zaken. De werkgever ving echter bot bij de rechtbank. De kantonrechter oordeelde dat het een feit van algemene bekendheid is dat een herstelperiode na een operatie langer kan duren dan ingeschat. Onder deze omstandigheden komt de dwaling – als al van dwaling sprake is – voor risico van de werkgever. Daarom moest het notariskantoor de vrouw weer in dienst nemen en het achterstallig loon betalen.
Uitspraak
De gehele uitspraak kunt u hier lezen:
https://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBLIM:2022:4126
mevrouw mr. R.M.R. Szafranski
Pennino Advocaten