De alcoholclausule: opletten geblazen

Dekking voor schade die door u wordt veroorzaakt als gevolg van het rijden onder invloed kan door een WAM-verzekeraar in de polisvoorwaarden worden uitgesloten . Dit betekent in de praktijk dat de verzekeraar alle schade, zowel materieel als immaterieel, op u als bestuurder kan verhalen.
Indien er sprake is van ernstig letsel of een dodelijk ongeval kan dit bedrag flink oplopen, waardoor u – soms levenslang – met een zeer grote schuld wordt geconfronteerd. Een hypotheek of een geldlening zit er dan niet meer in. Opletten geblazen dus!

Let wel, deze alcoholclausule moet expliciet en duidelijk in de polisvoorwaarden zijn opgenomen. Met andere woorden: in de polisvoorwaarden moet letterlijk staan dat schade veroorzaakt met of door de auto niet is verzekerd indien de bestuurder alcohol heeft gebruikt, of woorden van soortgelijke strekking.

De rechtbank Rotterdam deed onlangs uitspraak in een zaak waarbij de alcoholclausule expliciet was opgenomen.  In de toepasselijke algemene voorwaarden was bepaald dat schade door de auto niet is verzekerd indien: – de bestuurder alcohol of drugs heeft gebruikt – indien hij meer alcohol in het bloed of adem heeft dan wettelijk mag. De bestuurder had een dodelijk ongeval veroorzaakt waarvoor hij aansprakelijk was. De verzekeraar heeft de benadeelde tegenpartij schadeloos gesteld met een bedrag van € 30.657,35. Achteraf is door de politie vastgesteld dat gedaagde op het moment van het ongeval onder invloed van alcohol verkeerde. De verzekeraar vordert het volledig bedrag terug van de bestuurder (haar verzekerde dus). De rechter oordeelt onder meer dat het op grond van de polisvoorwaarden voor de bestuurder duidelijk had moeten zijn dat het door hem veroorzaakte ongeval niet verzekerd was omdat hij veel meer alcohol had gehad dan was toegestaan. De verzekeraar heeft dus het recht om het uitbetaalde bedrag terug te vorderen. De bestuurder moet dus voor alle schade persoonlijk opdraaien.

Indien de polisvoorwaarden onduidelijk zijn of te algemeen geformuleerd (denk aan de algemene opzetclausule of een clausule dat schade niet verzekerd is als de bestuurder niet bevoegd is een voertuig te besturen) kunnen in beginsel niet leiden tot een terugvordering, omdat het dan voor de gemiddelde verzekerde niet duidelijk is wat daarmee exact bedoeld wordt. Lees dus altijd goed uw polisvoorwaarden en nog belangrijker: stap niet met alcohol op achter het stuur! U kunt daarmee anderen ernstig benadelen maar dus ook uzelf!

 

Mw. mr. D.M.H. Rademakers


Pennino Advocaten