Onsportieve sportactiviteit

Sporten is gezond. Je wordt er energiek en fit van.
Keerzijde is dat veel sporten ook wel wat gevaar opleveren. De gradaties verschillen sterk, maar in alle sporten zit wel een risico.

Een ongeluk loopt meestal af met een sisser; een paar dagen pijn, blauwe plekken of kneuzingen en we gaan weer vrolijk verder met onze geliefde sport. Maar wat nu als het toch wat meer tegenzit en er sprake is van serieus (blijvend) letsel?
Ook de sporter zal zich dan afvragen: Kan ik iemand aansprakelijk stellen voor de schade die ik lijd?

In “sport- en spelsituaties” gelden andere regels voor aansprakelijkheid.
Als iemand op straat door zinloos geweld met een rake klap knock-out gaat, dan zal de aansprakelijkheid geen discussie vormen. Dat is duidelijk. Dezelfde klap in een bokswedstrijd, leidt tot gejuich op de tribune en een overwinning. Vreemd? Nou nee. Wij spreken met elkaar in onze sporten spelregels en omgangsvormen af.
Deelnemers aan een sport mogen van elkaar verwachten dat er wel eens iets mis gaat. Een spelactie kan net even anders aankomen dan de bedoeling was. Sporters weten dat er bepaalde risico’s kleven aan hun sport en weten dat zij – tot op zekere hoogte – gevaarlijke gedragingen, waartoe het spel uitlokt, van elkaar kunnen verwachten.
Dat leidt niet tot aansprakelijkheid.

Een actie die duidelijk het “spelniveau” overstijgt kan wel tot aansprakelijkheid leiden. Recent heeft de Rechtbank Oost-Brabant zich over zo’n kwestie moeten buigen. Na afloop van een partij ijsvoetbal (waarbij grote plastic ballen over het hoofd getrokken worden als beschermingsconstructie), trekt een speler de bal uit om de ijsbaan te verlaten. Een andere speler die de bal nog draagt duwt hem in de rug. Het slachtoffer komt zeer ongelukkig op zijn hoofd terecht. De Rechtbank concludeert tot aansprakelijkheid omdat de gedraging niet binnen de normale uitoefening van het spel past en zodanig gevaarlijk en onzorgvuldig was dat deze als onrechtmatig moet worden aangemerkt.

Als wij het nu met z’n allen sportief blijven te houden (zowel binnen als buiten spelsituaties) dan zal iedereen zich inderdaad een stuk gezonder en fitter voelen.

Mr. B.M.J. Zeijen-Schlechtriem
Pennino Advocaten